Muntele Waialeale

Muntele Waialeale este cel mai umed loc de pe planeta noastra. Waialeale este unul dintr-un sir de vulcani ce se inalta de pe fundul oceanului, adanc de 5500 metrii. Ei s-au format unul cate unul pe masura ce lava s-a ridicat spre suprafata fundului oceanic. In aceasta zona scoarta terestra se afla intr-o continua miscare spre nord-vest, alunecand cu aproximativ 10 centimetrii pe an datorita alunecarii placii tectonice pe stratul semitopit de dedesubt.
Muntele Waialeale ("apa debordanta") isi merita pe deplin numele , media anuala a ploilor (12350 mm) fiind de aproape 20 de ori mai mare decat mecia anuala a ploilor din Londra. In 1948 cantitatea precipitatiilor cazute a fost in jur de 37000 mm.
Unul din efectele acestei umezeli este vegetatia ce creste aici este specifica serelor. Mlastina Alakai, din apropiere, adaposteste o veritabila jungla de plante si pasari rare in apele aburinde de culoarea ceaiului. Pe Muntele Waialeale cresc putine animale, majoritatea fiind aduse de diversele populatii care s-au stabilid in acest paradis subtropical. Singurul mamifer de uscat ce a ajuns fara ajutorul omului a fost liliacul.
Ploile, noroiul precum si pantele abrupte descurajeaza vizitatorii, Muntele Waialeale fiind astfel ferit de efectele turismului.

Niciun comentariu:

Frankfurt

Frankfurt , cunoscut și sub numele de Frankfurt pe Main, este un oraș vibrant situat în inima Germaniei, cu o istorie bogată, o arhitectură ...