Varful Everest

Pentru prima noastra expeditie am ales Vârful Everest. Everest este cel mai inalt varf de pe planeta noastra, cu o altitudine de 8848 de metrii face parte din Muntii Himalaya. Acest pisc ce pare a unii marea cu cerul este situat la granita dintre China si Nepal. Numele tibetan al muntelui, Chomolungma, are mai multe echivalente: "Zeita-mama a Lumii", "Zeita Zapezilor din Munti" sau "Muntele atat de inalt incat nici o pasare nu zboara pe deasupra lui", in nepaleza numele varfului este Sagarmatha. In 1852 a fost masurat pentru prima data si a fost botezat Peak XV (pisc), 13 ani mai tarziu numele i-a fost schimbat in Muntele Everest in onoarea lui Sir George Everest, un militar si geodez britanic ce a realizat pentru prima data cartografierea Indiei si a regiunii Himalaya.
La 3 ani dupa ce guvernul nepalez a acceptat prezenta alpinistolor straini pe teritoriul sau, colonelul britanic John Hunt a condus o expeditie formata din 11 alpinisti. Dupa o serie de tentative nereusite apicultorul neozeelandez in varsta de 33 de ani si serpasul Tenzing Norgay au pornit spre cucerirea versantului la ora 6:30 in dimineata de 29 mai, 5 ore mai tarziu cei 2 alpinisti erau primii oameni care cucerisera Everestul!
De atunci si pana in prezent aproximativ 1500 de alpinisti au mai cucerit Everestul, printre care si alpinisti romani. Primul alpinist roman care a atins Everestul a fost Constantin Lăcătuşu pe data de 17 mai 1995.

Niciun comentariu:

Frankfurt

Frankfurt , cunoscut și sub numele de Frankfurt pe Main, este un oraș vibrant situat în inima Germaniei, cu o istorie bogată, o arhitectură ...