Lacul Baikal

Pentru a doua noastra excursie am ales sa exploram Lacul Baikal, un lac din sudul Siberiei inconjurat de munti. Baikal este cel mai adanc lac de pe glob (1637 metrii) conţinând o cincime din cantitatea de apa dulce de pe Pamant, cat Marile Lacuri ale Americii de Nord la un loc, pe deasupra poate fi considerat si cel mai vechi lac de pe planeta avand aproximativ 20-25 de milioane de ani.
Cel mai adanc lac de pe planeta noastra se afla abia pe locul 9 ca intindere, avand o latime medie de 48 km, lung de 635 km si cu o lungime a tarmului de 2100 km.
Desi 336 de rauri si fluvii se varsa in lacul Baikal, doar un singur rau izvoraste din apele sale: Angara. Odinioara oamenii din cele aproximativ 40 de orase din zona obisnuiau sa bea din apa lacului care era de o mare puritate. In prezent lacul este afectat de poluarea industriala, dar a ramas inca foarte limpede, dupa topirea ghetii se poate vedea pana la 40 de metrii adancime.
Solul din jurul lacului ingheata cu mult inaintea apei.In ianuarie, cea mai mare parte a lucului ingheata, formand un imens patinuar ce poate sustine un convoi de camioane grele. In unele zone gheata rezista pana in luna iunie, dar in august apa este suficient de calduta pentru a inota in ea.
Cele 1800 de specii de animale sunt endemice, adica sunt intalnite doar in aceasta zona a planetei. Printre aceste specii se numara foca argintie de Baikal (denumita si nerpa), babetele de Baikal, omulul si multe altele. In prezent peste 70000 de foci inoata in lac, avand ca mancare de baza pestele ce se gaseste din abundenta in aceasta zona.

2 comentarii:

Anonim spunea...

O statistica seaca,un record insndabil.Cine-si poate imagina cum arata abisul sud oglinda valurita a Baikalului?

PowerFlex spunea...

sal esti interesat de un schimb de linkuri?banere?

Frankfurt

Frankfurt , cunoscut și sub numele de Frankfurt pe Main, este un oraș vibrant situat în inima Germaniei, cu o istorie bogată, o arhitectură ...