Cascada Niagara

Daca pana acum am vizitat doar locuri minunate din Asia de aceasta data ne mutam pe continentul nord american pentru a vizita un loc de-a dreptul fermecator: Cascada Niagara. Niagara, cuvânt ce inseamnă "apa care tună", numele a fost dat de catre amerindieni, iar cascada constituie astăzi o spectaculoasă graniţa intre Canada şi SUA. De la Lacul Erie, fluviul Niagara curge linistit aproape 56 de kilometrii, însă când ajunge aproape de Lacul Ontario, se avântă intr-o succesiune de vârtejuri şi apoi se varsa in cascada, apa se precipită de la aproximativ 21 de metrii inaltime (pe partea nord-americana) si 52 de metrii (pe partea canadiana), intr-un zgomot asurzitor.
Insula Caprei (Goat Island), situată pe marginea cascadei, desparte fluviul in două. Cascada Americană (American Falls), in partea de est, formează o linie dreaptă de aproximativ 300 lungime; Horseshoe Falls (Cascada Potcoava), de partea Canadei, este de doua ori mai lunga si, asa cum arata si numele ei, are forma unei potcoave.
Cascada este magnifica privita din ambele parti, insa partea canadiana ofera cea mai buna priveliste. Cascada Niagara poate fi 'infruntata' intr-o mica ambarcatiune numita Maid of the Mist.
Cascada Niagara s-a format acum 12500 ani la sfarsitul ultimei perioade de glaciatiune, cand s-au topit ultimii ghetari masivi din regiune si apa s-a revărsat din Lacul Erie si s-a întins spre nord, unde a format Lacul Ontario, intr-un bazin cu aproape 100 de metrii mai jos. De la formarea sa si pana in prezent Cascada Niagara s-a apropiat cu aproximativ 11 km de Lacul Erie.
In 1936 datorita temperaturilor foarte scazute cascada a inghetat complet, iar in 1969 tot debitul de apa din cascada a fost dirijat intr-o alta directie pentru a putea da voie cercetatorilor sa studieze albia raului si sa stabilizeze peretii cascadei.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Niste poze mergeau la fix.

Frankfurt

Frankfurt , cunoscut și sub numele de Frankfurt pe Main, este un oraș vibrant situat în inima Germaniei, cu o istorie bogată, o arhitectură ...