Amazon

Astazi vom vizita fluviul cu cel mai mare debit de apa din lume, Amazonul. In unele documente fluviul apare ca avand o lungime de de 6280 km, dar alte date sugereaza ca ar avea si mai mult (6440 km). Volumul debitului mediu la varsare este de 212.337 metrii cubi pe secunda, ceea ce inseamna ca Amazonul are un debit de aproape 10 ori mai mare decat Mississippi si de 60 de ori mai mare decat cel al Nilului. O cincime din apa dulce care se devarsa in oceane este "contributia" Amazonului. Viteza medie a apei este de 2.5 km/ora in sezonul secetos si de 7 km/h in sezonul ploios. In zona de varsare a Amazonului se gaseste insula Marajo, cea mai mare insula fluviala din lume (40.100 km patrati), aceasta este situata chiar pe Ecuador.
Bazinul Amazonului este cel mai intins din lume, ajungand la aproape 7 milioane de kilometrii patrati, adica 2/5 din teritoriul sud-american sau 2/3 din suprafata Europei. Tot aici se afla situata si Campia Amazonului cu o suprafata de 5 mil km patrati.
Amazonul se poate mandrii ca are cei mai multi afluenti: peste 1000. Dar daca punem la socoteala si subafluentii, statisticile arata o cifra ametitoare... circa 15.000. Raul Madeira este considerat cel mai mare afluent de pe glob, avand o lungime de 3379 km, mai mare decat lungimea Dunarii (2860 km).
Datorita marimii sale Amazonul este numit si "fluviul-ocean".
Pe Amazon intalnim si cel mai mare val mareic de pe glob, denumit de bastinasi "pororoca", se formeaza datorita intalnirii dintre curentii apelor dulci cu cei din ocean, acesta poate sa urce pe fluviu pana la 1500 km si produce un zgomot ce se poate auzi de la 10 km distanta.

Niciun comentariu:

Frankfurt

Frankfurt , cunoscut și sub numele de Frankfurt pe Main, este un oraș vibrant situat în inima Germaniei, cu o istorie bogată, o arhitectură ...