marți, 19 februarie 2008

Subcarpatii de curbura

Subcarpatii de curbura reprezinta subunitatea cea mai complexa a Subcarpatilor, cea mai larga, cu latimi care pe alocuri depasesc 40 de kilometrii, desfasurandu-se intre Valea Trotusului, in nord-vest, si Valea Dambovitei, in sud-est. Denumirea este data ca urmare a pozitiei sale la exteriorul arcului Carpatilor, sub intaltimile mai mari ale acestora, ca o prispa mai joasa ce face legatura cu Campia Romana. Fiind situata in vecinatatea muntelui, in nord, si a campiei, in sud si est, aceasta subunitatea resimte pe tot cuprinsul sau influentele acestor regiuni, materializate indeosebi in structura geologica, in relief, clima, vegetatie si sol, dar si in regimul de scurgere a raurilor. Prezenta culoarelor de vale largi, ce vin dinspre latura transilvana a Carpatilor Curburii (Trotus, Buzau, Teleajen si Prahova), a favorizat dezvoltarea unor drumuri inca din vechime, drumuri care au permis legaturi stranse intre populatia celor trei provincii istorice romanesti - Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca.
Clima Subcarpatilor de Curbura are un caracter temperat-continental, cu diferentieri regionale impuse de configuratia reliefului, dar si de pozitia la intersectia influentelor climatice nord-vestice, estice si sudice. Temperaturile medii anuale sunt de 7-8 grade C la contactul cu muntele si de 10-11 grade C la contactul cu campia. Cantitatea medie multianuala de precipitatii este de 750 mm spre munte si de 600 mm spre campie.

vineri, 8 februarie 2008

Insulele Maldive & Insulele Virgine

Insulele Maldive
Una dintre cele mai mici state independente ale lumii, alcatuita din aproximativ 1200 de insule mici de corali, situate in Oceanul Indian. Datorita locatiei sale strategice, pescuitul si turismul reprezinta principalele surse de venit ale locuitorilor insulelor. Insulele Maldive are capitala la Male. (foto: atlantic.ro)

Insulele Virgine

Grup de insule impartit intre Statele Unite si Marea Britanie. Insulele Virgine ale Statelor Unite se situeaza in Marea Caraibelor, avand capitala la Charlotte Amalie. Cele apartinand Marii Britanii sut situate in Oceanul Atlantic, inspre est, avand capitala la Road Town. Ambele insule sunt atractii turistice datorita climatuluitropical placut si plajelor minunate (foto: adevarul.ro)

duminică, 3 februarie 2008

Cele mai mari deserturi

Cele mai intinse deserturi ale planetei noastre:
1. Sahara, Locatie: Africa de Nord, Suprafata: 9 100 000
2. Marele Desert Australian, Locatie: Australia, Suprafata: 3 830 000
3. Gobi, Locatie: Asia, Suprafata: 1 295 000
4. Rub al-Khali, Locatie: Peninsula Arabica, Suprafata: 650 000
5. Kalahari, Locatie: Africa de Sud, Suprafata: 520 000
6. Karakum, Locatie: Turkmenistan, Suprafata: 340 000

Nota: Suprafetele sunt exprimate in kilometrii patrati